Alergie są zmorą dzisiejszych czasów – wynikają one przede wszystkim ze zmieniających się nawyków żywieniowych, jak również z faktu, iż większość dostępnych produktów jest modyfikowana, wyjaławiana. Wpływa to na nasze zdrowie oraz budowanie naturalnej odporności. Co najczęściej uczula? Alergie pokarmowe najczęściej obejmują produkty nabiałowe oraz orzechy, również owoce cytrusowe, produkty posiadające gluten. Jak tworzyć zdrowe posiłki, omijając produkty uczulające nas czy nasze dzieci? Konieczne jest ustalenie, jakie produkty są zabronione i jakich należy unikać. Pomogą w tym także książki, które proponują wiele zamienników produktów najczęściej uczulających. W Polsce triumfy święcą głównie książki kulinarne dedykowane alergikom, również osobom nietolerującym glutenu. Niezwykle ważne jest również wykorzystanie zamienników konkretnych produktów. Kuchnia osób posiadających alergie pokarmowe może być naprawdę zróżnicowana i smaczna! Warto też tworzyć domowe wypieki na bazie dostępnych, zdrowych produktów.