Od tego ile się je o wiele ważniejsze może być to, co się je. A współczesny człowiek coraz częściej je nienajlepiej. Już sam fakt, że hasło śmieciowe jedzenie tak często pojawia się w przestrzeni publicznej, świadczy o tym, że problem jakości pożywienia staje się coraz poważniejszy. Żyjemy w czasach masowej produkcji, sztucznych dodatków i pustych kalorii. A ich ukoronowaniem jest właśnie junk food, czyli śmieciowe jedzenie. Nie jest ono ze śmietników wyciągane, ale zdaniem wielu właśnie do kosza powinno trafić. Takie produkty nie dostarczają organizmowi praktycznie żadnych potrzebnych mu składników odżywczych. W ich miejsce pojawiają się natomiast sztuczne dodatki, mnóstwo cukru, soli oraz oczywiście tłuszczu. I nie są to te pozytywnie działające tłuszcze nienasycone. Ludzie jedzący zdecydowanie zbyt dużo śmieciowego jedzenia ograniczają sobie także ilość spożywanego błonnika. A bez niego trudno zapewnić sobie zdrowie. Junk food to również ogromna dawka soli, której nadmiar prowadzi do wielu niekorzystnych procesów wewnątrz organizmu.