Współczesny świat, zwłaszcza ten zachodni, ma niebezpieczną tendencję do wyrzucania jedzenia. Łatwy dostęp do większości produktów sprawił, że kupuje się je często bez zastanowienia. A potem albo je się nieco na siłę, albo jedzenie wyrzuca. I tak w niektórych częściach świata panuje głód, a w innych marnowane są tony jedzenia. Jak ma się to do zdrowego trybu życia? Otóż jedzenie jest jego ważnym elementem. Dostarcza energii, bez której nie dałoby się żyć. Jednak ma ono obecnie kilka obliczy. Można kupować to przetworzone i tanie. Można także szukać droższych i bardziej wartościowych składników. Już do samych zakupów należy podchodzić rozważnie. Wybierając produkty lepszej jakości, trzeba za nie zapłacić więcej. Tym samym człowiek dwa razy się zastanowi najpierw zanim coś kupi, a potem z pewnością będzie chciał to wykorzystać. W ten sposób zmniejszy się również ilość wyrzucanego jedzenia. Bardziej świadomi konsumenci to także ogromna grupa, która może mieć wpływ na producentów żywności. I skłonić ich do wytwarzania produktów lepszych dla zdrowia.