Pierwsze odmiany dyni pojawiają się na straganach już późnym latem, śmiało jednak można nazwać ją królową jesieni. Dynia jest warzywem bardzo bogatym w witaminy i składniki mineralne. Znajdziemy tutaj witaminy A, C, D oraz witaminę B Jedząc ją, dostarczamy sobie także magnez, żelazo, potas oraz karoten, któremu zawdzięcza swoją pomarańczową barwę. W medycynie ludowej zalecano jedzenie dyni tym, którzy uskarżali się na nadciśnienie, miażdżycę, problemy z wątrobą lub żołądkiem, a nawet problemy skórne. Sok z dyni wypijali chorzy na nerki. Zdaniem naszych babek, sok z dyni miał również pomóc panom w utrzymaniu zdrowia prostaty. Wszystkie te założenia potwierdziła medycyna współczesna. Dynia oraz pestki z niej rzeczywiście łagodzą stany zapalne w organizmie, wspomagają pracę pęcherza moczowego, korzystnie wpływają na kondycję naszej skóry, a nawet łagodzą stres, polecane więc są osobom uczącym się i pracującym w trudnych warunkach. Dynia jest warzywem bardzo niskokalorycznym: 100 gramów miąższu ma około 30 kcal. To dobra wiadomość dla osób na diecie.