Pomidory to jedne z bardziej lubianych warzyw w Polsce – możliwości ich przyrządzania jest wiele, a ich smak na surowo to jeden z najwspanialszych smaków lata. Pomidory mogą być przerabiane na zapiekanki, passaty, przeciery i wiele innych. Warto jeść pomidory – poza wyjątkowymi walorami smakowymi posiadają one niezwykle dużo wartościowych witamin, które powinny być dostarczane każdego dnia do naszego organizmu. Pomidory obecne są na rynkach od kwietnia aż po późny październik. Warto wykorzystać ten czas na ich spożywanie. Co cennego znajdziemy w pomidorach? Przede wszystkim jest to potas, który pomaga w regulowaniu ciśnienia krwi, odpowiada za gospodarkę wodną naszego organizmu, wspomaga pracę serca oraz pomaga w trawieniu. Pomidory to także cenne źródło witaminy B, C, PP i wielu innych. Udowodniono, iż pomidory niwelują powstawanie wolnych rodników i pozwalają na dostarczenie niewielkich dawek fosforu. Pomidory zawierają sporo wody, dlatego gaszą pragnienie podczas upałów o sprawdzają się jako pożywna przekąska.