Podejście do jedzenia zmieniło się na przestrzeni ostatnich lat. Poprzednie pokolenia posiłki przygotowywały we własnych domach. A wcześniej trzeba było zająć się uprawą oraz hodowlą, aby mieć z czego je przyrządzać. Obecnie nie ma już takiej konieczności. Wszystko można kupić. Od półproduktów aż po gotowe dania. Początkowo takie ułatwienie życia bardzo się konsumentom podobało. Oznaczało oszczędzenie mnóstwa czasu i energii, a wraz z rozpoczęciem masowej produkcji zmniejszenie kosztów jedzenia. Nie trzeba było jednak wiele czasu, by ludzie zaczęli dostrzegać różnice pomiędzy żywnością przetworzoną a tą naturalną. I zatęsknili za dawnymi latami. Zbyt ładnie wyglądające jedzenie obecnie już nie kusi. Staje się natomiast podejrzane. Wielu producentów stara się zatem przygotowywać swoje produkty w ten sposób, aby kojarzyły się z domową produkcją. Nie oznacza to, że zmienia się skład, a taka żywność jest w pełni naturalna czy pozbawiona szkodliwych dodatków. Czasami zmienia się wyłącznie nazwa, w której pojawiają się słowa takie jak naturalny, domowy, tradycyjny.