Specjaliści zajmujący się sprawami żywienia wskazują, że większość problemów związanych z utrzymaniem prawidłowej masy ciała jest spowodowanych niewłaściwymi nawykami żywieniowymi. W domach przestano posiłki celebrować, choćby w najprostszej formie wspólnego zasiadania do stołu. Przerzuciliśmy się natomiast na fast foody, posiłki kupowane na wynos, spożywane przy komputerze lub przed telewizorem. Problem z daniami kupionymi na wynos, nawet jeśli nie są to potrawy typu McDonalds czy KFC, polega na tym, że niewiele restauracji dochowuje standardów takich jakie są oczywiste w gotowaniu domowych: smażenie na świeżym, nieprzetworzonym tłuszczu, ograniczanie soli, stosowanie produktów świeżych. Dania gotowe z kolei, dostępne w szerokim asortymencie na półkach supermarketów, to typowa chemia i wspomagacze. Nawet najlepsze danie nie spełni jednak swojej roli należycie, jeśli zostanie zjedzone niewłaściwie. Dietetycy udowadniają, że jedząc w pośpiechu lub wgapiając się w szklany ekran, zjemy więcej niż zjedlibyśmy normalnie. To szczególnie szkodliwy nawyk w przypadku dzieci.