Osoby wprowadzające zdrowe nawyki żywieniowe z jednej strony są pełni zapału, z drugiej zaś obawiają się zmian. Panuje niesłuszne przekonanie, że posiłki przygotowane w oparciu o zasady prawidłowego żywienia są bez smaku. To prawda, że odbiegają smakiem od gotowych dań, które wystarczy tylko podgrzać, aby zjeść. Gotując zdrowo i niskokalorycznie, wcale nie trzeba rezygnować z dodatku przypraw, które poprawią walory smakowe nawet prostego dania. W kuchni osoby prowadzącej zdrowy styl życia sprawdzą się naturalne przyprawy i zioła, którymi warto zastąpić gotowe mieszanki. Pieprz, papryka chili, czosnek czy kurkuma zawierają składniki, które korzystnie wpływają na przemianę materii. Dzięki temu spożywanie pikantnych potraw pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Ponadto dania przyprawione chili lub kurkumą stanowią źródło cennych przeciwutleniaczy, których nie powinno zabraknąć w zdrowym jadłospisie. Związki te chronią przed wieloma poważnymi chorobami, a także hamują procesy starzenia się organizmu.