Dieta opracowana przez dr Budwig jest obecnie jedną z bardziej znanych diet prozdrowotnych. Początkowo miała charakter kuracji przeciwnowotworowej, lecz z czasem okazało się, że przynosi korzystne rezultaty w przypadku innych chorób, w szczególności związanych z sercem, układem krążenia i cukrzycą. Autorka kuracji uznała, że zastąpienie wszelkich tłuszczów pochodzenia zwierzęcego olejem lnianym skutkuje tym, że komórki skażone nowotworem zaczynają na nowo funkcjonować zgodnie z pierwotnym planem. Podstawowym elementem tej diety jest więc siemię lniane i olej lniany, na których oparty jest cały sposób odżywiania. Jest to dieta ściśle wegetariańska, ale dopuszczająca mleczne przetwory w postaci twarogu oraz kefiru. Wchodzą one w skład pasty, którą przekąsza się między posiłkami. Istnieje jej wytrawna wersja: wzbogacona o warzywa i zioła lub słodka: z owocami, miodem i bakaliami. W czasie kuracji należy dużo pić, unikać białej mąki i przetworzonej żywności, a także regularnie pić napój z siemienia lnianego.