Kasza dla wielu z nas kojarzy się z koszmarem dzieciństwa, kiedy to rodzice, czy dziadkowie wmuszali w nas kaszki na mleku bez smaku. Jest to jednak błędne skojarzenie, ponieważ kasze to wspaniały produkt, który dostarcza nam niezbędnych witamin i mikroelementów i jest przy tym bardzo tani i łatwy w przygotowaniu. Każdy, kto chce prowadzić zdrowy tryb życia, powinien jeść jak najwięcej kaszy.
Na rynku mamy ogromny wybór przeróżnych rodzajów kaszy. Te najbardziej popularne to niezwykle zdrowa kasza jaglana, jęczmienna, gryczana, czy pęczak. Warto jest jednak sięgnąć również po te mniej znane, takie jak kasza orkiszowa, owsiana, kuskus, czy bulgur. Wszystkie przygotowujemy bardzo szybko i bez zbędnej pracy. Wystarczy je wrzucić do osolonej wody i po prostu raz na jakiś czas zamieszać, aż wchłoną cały płyn.
Możemy je spożywać na słodko, na śniadanie, łącząc je na przykład z owocami, bakaliami, orzechami, czy miodem. Doskonale smakują wtedy ugotowane na przykład na mleku kokosowym. Nadają się także podane na wytrawnie, w formie dodatku do mięsa, czy też zapieczone z warzywami i serem jako przepyszna zapiekanka.