Liczenie kalorii podczas jedzenia ma na celu ich zmniejszenie, kiedy jest ich za dużo. Świadczą o tym różne dolegliwości również pokazane przez lekarza. Kalorie powodują że organizm wraca do swojej naturalnej formy a przede wszystkim człowiekowi jest lżej. Oprócz samych kalorii trzeba też zwracać uwagę na to co się je, ponieważ trzeba wyważyć te pokarmy. Niektóre mają niską liczbę kalorii ale nie są odżywcze, dlatego to dobranie ma ważne znaczenie. Warto pójść z tym tematem do dietetyka ponieważ on dobierze taką dietę aby liczba kalorii była dopasowana do osoby i jej zdrowia. Na każdym produkcie jest zawsze napisana liczba kalorii dlatego tutaj jest to łatwe aby to odnaleźć. Są nawet specjalne wskaźniki które się robi aby zobaczyć ile organizm potrzebuje kalorii. Brana jest pod uwagę waga, wzrost, a także wiek. Jeśli osoba znajdzie się w granicach optymalnych wówczas jest wszystko w porządku. Natomiast wyższa granica powoduje że trzeba zmniejszyć ilość kalorii, a gdy jest niedobór to trzeba je zwiększyć.