Czy wiedziałeś, że w standardowej wielkości kawałku tradycyjnej szarlotki może być nawet 400 kcal? A wydawać by się mogło, że to w większości owoce. Tradycyjny jabłecznik oprócz jabłek zawiera również duże ilości cukru, kaloryczność ciasto to zawdzięcza również białej mące, której zazwyczaj używa się do wypieku szarlotki. Dobrą wiadomością jest fakt, że można przygotować również „zamiennik’ tej szarlotki, którą znamy. Żeby uzyskać zdrowszą wersję ciasta, wystarczy że zmienimy rodzaj mąki, a zamiast białego cukru użyjemy innego słodzidła takiego jak na przykład ksylitol czy miód. Znaleźć możemy również zupełnie innowacyjne przepisy na jabłecznik takie jak chociażby szarlotka z kaszy jaglanej, do której przygotowania potrzebujemy 400g kaszy jaglanej, którą gotujemy i studzimy. Dodajemy pół szklanki mąki, cynamon, miód oraz odrobinę oleju kokosowego. Do formy wykładamy połowę ciasta, na wierzch wykładamy potarte, wymieszane z cynamonem jabłka, które przykrywamy pozostałą masą i pieczemy w piekarniku około godziny. Smacznego!