Na świecie istnieje prawie 30 podstawowych odmian ryżu. W Polsce kupić można ich co najmniej kilka. Z zupełnie niezrozumiałych przyczyn najczęściej sięgamy po najmniej zdrowy i najbardziej oczyszczony ryż biały, przeważnie w woreczkach, kompletnie ignorując możliwości, jakie mieć możemy, gdy na półki z ryżem spojrzymy przychylniejszym okiem. To bardzo wartościowy posiłek. Zawiera sporo białka, błonnika, witaminy z grupy B. Ryż ma również dużo potasu. Świetnie oczyszcza organizm, nie zawierając przy tym tłuszczu. Ryż zatem nie tuczy. Najmniej przetworzony i bardzo wartościowy jest ryż brązowy. W rzeczywistości jest to identyczne ziarno niż to, z którym mamy do czynienia w białym, długoziarnistym ryżu. Ominął go jednak cały proces oczyszczania, dzięki czemu zachował bardzo duże dawki błonnika, witaminy i składniki mineralne. Ma jednak specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada. Gotuje się go również bardzo długo. Na rynku znajdziemy także ryż jaśminowy, ryż basmati i, bardzo interesujący, ryż dziki o brązowych ziarnach i lekko orzechowym posmaku.