Ile tłuszczów, węglowodanów i białek powinien spożywać człowiek? Trudno wskazać jednolite dane. Tym bardziej, że ilość poszczególnych składników w diecie jest czymś bardzo indywidualnym. Wpływa na nią płeć, kondycja, zaangażowanie w aktywny tryb życia, ale także waga. Niemniej jednak ogólne zasady proporcji tych elementów są podobne. Zasadnicze znaczenie będzie w tym miejscu miała budowa ludzkiego organizmu. Nawet dzieci wiedzą, że składa się on w przeważającej części z wody. I to właśnie jej brak organizm odczuwa najszybciej. Kolejnym pod względem zawartości w ludzkim ciele elementem jest białko. Należy przyjmować go około czterdziestu gramów w ciągu dnia, choć oczywiście ogromne znaczenie będzie miała tu waga jednostki oraz tryb jej życia. Obok białek wyróżnia się jeszcze tłuszcze oraz węglowodany. W ich przypadku ważna jest nie tylko ich ilość, ale także jakość. Tłuszcze nienasycone są o wiele lepsze od nasyconych. Z kolei cukry najlepiej działają na organizm w postaci złożonej, a nie prostej.