Wiosna i lato to najlepszy okres czasu w kuchni. Można do woli przebierać w owocach oraz warzywach. Wszystko jest świeże i pachnące, pełne smaku. Jest to najlepszy czas na rozpoczęcie diety odchudzającej, z uwagi właśnie na bogactwo dostępnych produktów, które jednocześnie są tanie. Najlepiej warzywa, owoce i zioła kupować na targu, prosto od rolnika.
Są one smaczniejsze od tych oferowanych w dyskontach, a poza tym pochodzą od refionalnych farmerów. W ten sposób najlepiej wspiera się rodzime rolnictwo. To co rośnie w naszym klimacie, jest dla nas najzdrowsze i najbardziej odpowiada naszemu organizmowi. Dlatego latem warto zrezygnować z egzotycznych owoców oraz sałat i warzyw, na rzecz naszych regionalnych truskawek, kapusty, czy fasolki. Podobną logiką najlepiej jest kierować się wybierając produkty białkowe i zdecydować się na nasze polskie ryby i mięsa. Wybór produktów z całego świata jest bardzo szeroki, ale najlepiej jest decydować się na swoje, najbliższe.