Zacznijmy od tego, że to właśnie polskie jabłka cieszą się największym uznaniem na świecie. Ich smak i właściwości zdrowotne przebijają całą światową konkurencję. Dziennie należy zjadać przynajmniej dwa jabłka. Do tego można również wypić nawet kilka szklanek soku z jabłek, ale trzeba w tym wypadku uważać na cukier. Jabłka pomagają chronić serce przed zawałem, pomagają również uniknąć miażdżycy, obniżają również poziom cholesterolu. Jabłka stosuje się na niestrawności i biegunkę, ale najlepszy wpływ jabłko ma na jelito grube. Dzięki zawartemu błonnikowi jabłka regulują pracę jelit i dzięki temu chronią przed takimi chorobami jak rak jelita grubego. Chociaż naukowcy tego nie udowadniają to można być pewnym, że jedzenie jabłek jest bezpieczne dla każdego. Jeśli chodzi o cukrzyków to też mogą oni zjeść ten owoc bez obaw, bo w jabłkach jest stosunkowo niski indeks glikemiczny. W przypadku cukrzyków powinni oni jednak zachować umiar w ilości zjadanych jabłek i wypijanych soków. A soki z jabłek są przecież najlepsze i można je wypijać do każdego posiłku.