Orkisz to jedno z najmniej przetworzonych zbóż. Jest też stosunkowo popularny: na rynku dostępne jest nie tylko pieczywo orkiszowe, ale również przygotowane z tego zboża płatki śniadaniowe czy mąka stanowiąca podstawę smacznych wypieków. Co prawda, wyróżniają się one specyficznym smakiem, jednak częste stosowanie – które jest polecane – pozwala nam przyzwyczaić się do niego. Orkisz ma działanie delikatnie przeczyszczające, zaś kwaskowaty smak, tak odróżniający go od innych zbóż, sprawia, że wątroba oczyszcza się ze wszystkich złogów. Orkisz jest składnikiem bardzo często uwzględnianym w medycynie ludowej i dawnych recepturach, a ponieważ został doceniony przez specjalistów, często można napotkać, niestety, orkisz kiepskiej jakości. Osoby, którym przeszkadza nieco ostry, kwaśny smak orkiszu mogą początkowo łączyć mąkę z tego zboża z innymi rodzajami mąk, np. żytnią pełnoziarnistą czy jęczmienną. Mąka orkiszowa sprawdzi się zarówno w wypiekach słodkich, jak i daniach wytrawnych (pierogach, tartach, quichach).