Odpowiedź na to pytanie brzmi tak. Oczywiście nie wszystkie produkty są zdrowe, są jednak takie, które koniecznie powinny znaleźć się na talerzu każdego z nas. Do takich produktów należą warzywa i owoce. Znajdują się w nich łatwo przyswajalne przez organizm witaminy oraz flawonoidy. Obecność tych ostatnich substancji hamuje tworzenie wolnych rodników, które są przyczyną wielu chorób. Kolejna grupa korzystnych dla zdrowia produktów to ryby. Dostarczają one nienasyconych kwasów tłuszczowych omega- Kwasy te chronią przed miażdżycą, zawałem serca, udarem mózgu. Spośród różnych gatunków ryb szczególnie wartościowy jest łosoś i śledź, znikomą wartość ma tilapia i panga. Wartościowym produktem są jogurty, spośród nich szczególnie wartościowe są jogurty probiotyczne. Wszystkie jogurty zawierają bakterie korzystnie wpływające na nasze zdrowie, jogurty probiotyczne są wzbogacone dodatkowym, wybranym szczepem bakterii. Zaleca się korzystanie nie tylko ze wspomnianych produktów, ale także z żywności funkcjonalnej. Przykładem może być sól wzbogacona jodem.