Uspokajając: makaron czy olej konopny jest produktem w pełni legalnym i nie ma wiele wspólnego z marihuaną. Konopie są natomiast uważane za jeden z najsilniej odżywczych produktów spożywczych, jakie znamy. Nieoczyszczone z łusek nasiona konopi są produktem przede wszystkim białkowym. Stanowi ono aż 35% zawartości nasiona. Znajdziemy w nim również tłuszcz (47%) i węglowodany. Nasiona konopi ukrywają praktycznie wszystkie potrzebne naszemu organizmowi do funkcjonowania aminokwasy i cenne kwasy tłuszczowe. Śmiało można powiedzieć, że nie ma drugiej rośliny, która miałaby taką wartość i tak korzystne proporcje dla naszego organizmu. Białko jest łatwo przyswajalne. Spośród wymienionych węglowodanów zdecydowaną większość stanowi błonnik – cukru jest tu niewiele. Nasiona konopi to także bardzo dużo witaminy E (trzykrotnie więcej niż w siemieniu lnianym), kwasy tłuszczowe omega-9 i usprawniająca pracę wątroby i komórek mózgowych lecytyna. Nasiona konopi, jako jedne z niewielu, mają w swoim składzie chlorofil. THC z kolei pomaga chorym na raka i cierpiącym na chroniczne bóle.