Znane z pewnością powiedzenie, które mówi: „ Jedz dwa jabłka dziennie – jedno dla urody, a drugie dla zdrowia” jest jak najbardziej poprawne. W naszym klimacie jabłka należą do najłatwiej dostępnych i najczęściej spożywanych owoców przez cały rok. Jedząc jabłka powinniśmy zjadać razem ze skórką i nasionkami. Skórka zawiera najwięcej pektyn pomagających usuwać toksyny z organizmu, natomiast pestki jabłek zawierają tak ważną witaminę B17 tak zwaną amigdalinę, wspomagającą organizm w walce z chorobami nowotworowymi. Jabłka należą do owoców niskokalorycznych, gdyż jedno jabłko zawiera około 70 kalorii.. Owoce te występują w wielu odmianach, co też wiąże się z ich zróżnicowaniem pod względem witamin i minerałów. W swoim składzie zawierają witaminę C, niewielkie ilości witaminy z grupy A, B i potas oraz bogactwo błonnika. Osoby, które nie mogą spożywać jabłek w stanie surowym mogą przygotować jabłka zapiekane np. z miodem i cynamonem lub jabłka gotowane. Cóż więcej dodać? Jedzmy jabłka.