O jedzeniu typu fast food powiedziano, napisano i zaprezentowano już wiele złych informacji. Materiały prasowe oraz liczne produkcje telewizyjne pokazują je w negatywnym świetle, przedstawiając głównie wątpliwej jakości źródła pochodzenia składników, z których przygotowywane są potrawy fast food. Zwierzęta karmione antybiotykami czy tony cukru oraz sztucznych dodatków do potraw. Oto główne skojarzenia. Ze zdrowym trybem życia nie ma to wiele wspólnego. A jednak trudno znaleźć w świecie zachodnim człowieka, który przynajmniej raz nie zajrzałby do restauracji fast food. Spora część społeczeństw krajów zachodnich korzysta z takiej oferty przynajmniej raz na jakiś czas. I wcale nie musi to skończyć się katastrofą. Wystarczy wdrożyć kilka zasad odnośnie spożywania tego jedzenia. Najlepiej wybierać zawsze małe porcje. W ten sposób poczuje się smak, ale ograniczy ilość kalorii i niezdrowych dodatków. Poza tym dobrze jest odwiedzać sieci, które stosują najbardziej racjonalną politykę komponowania posiłków. Unikają sztucznych dodatków i wybierają składniki z możliwie najlepszych źródeł.