Czerwone buraki to skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych. Nie mniej wartościowe od nich są listki i młode bulwy czerwonych buraków. W botwinie znajduje się bardzo duża ilość żelaza, które zapobiega niedokrwistości. Mogą być stosowane nie tylko w celu zapobiegania niedokrwistości, ale mogą również być uzupełnieniem leczenia farmakologicznego anemii. Podobnie, jak dojrzałe buraki botwina należy do produktów odkwaszających organizm.
Dodatkowo jej spożycie wspomaga pracę wątroby, dróg żółciowych, przyspiesza usuwanie z organizmu końcowych produktów metabolizmu. Jest ona bogata w błonnik, dzięki czemu zły cholesterol jest odkładany na ściankach tętnic znacznie wolniej. Błonnik poprawia także trawienie i pracę jelit.
Botwinka to również źródło witamin z grupy, które stymulują do pracy układ nerwowy. Wadą młodej botwinki jest kwas szczawiowy utrudniający wchłanianie wapnia. Dodatek jogurtu, białego sera lub śmietany neutralizuje jednak jego szkodliwe działanie i uzupełnia stratę wapnia.