Niedobór żelaza w organizmie w różnorodny sposób. Czasami objawia się złym samopoczuciem i ogólnym rozbiciem, osłabieniem, poczuciem choroby. Inne osoby dostrzegają przede wszystkim zawroty głowy czy kołatanie serca. Kobiety często martwią się o łamliwość paznokci. Brakom żelaza towarzyszy też rozdrażnienie i problemy z koncentracją. Nie to jednak powinno być naszym głównym zmartwieniem. Żelazo jest kluczowe dla naszego organizmu w zakresie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, nerwowego oraz w procesach odbudowy tkanek. Jeśli zatem niepokojące objawy nas dotyczą, aby nie dopuścić do postępów anemii, zadbać należy o właściwą dietę. Odpowiednie dawki żelaza znajdziemy w żółtkach jaj, czerwonym mięsie, orzechach i pełnoziarnistym pieczywie. Duże dawki są też w tłustych rybach, amarantusie, sezamie i buraczkach. Wciąż interesujące ilości mają buraki, rośliny strączkowe i zielone warzywa, choć szpinak wcale nie jest rekordzistą. Anemia często wynika również z niedoborów witaminy B1 O obecność tego składnika w diecie również warto zadbać.