Węglowodany niektórym kojarzą się jednoznacznie z nadwagą, oponką w pasie i niezbyt szczupłą sylwetką. Tymczasem węglowodany już dawno powinny zostać odczarowane, gdyż są bardzo ważnym składnikiem odżywczym. Powinny pokrywać aż połowę dobowego zapotrzebowania energetycznego człowieka. W połowie węglowodany te powinny pochodzić z owoców i warzyw, w drugiej połowie zaś ich źródło stanowią produkty pełnoziarniste. To z węglowodanów nasz organizm jest w stanie syntezować glukozę, która dla naszego organizmu stanowi podstawowe źródło energii. Potrzebuje jej przede wszystkim nasz mózg, aby móc utrzymać koncentrację i procesy myślowe na stabilnym poziomie. Węglowodany, głównie złożone, dostarczające jednocześnie błonnika, są także konieczne do poprawnego metabolizowania tłuszczów. Ważne jest jednak, aby spożywać węglowodany w postaci produktów pełnoziarnistych. Tylko one dostarczą do naszego organizmu odpowiednie dawki cennego błonnika. Zalecane dzienne spożycie tego składnika to około 30 gramów – nie jest to wiele, jednak to ilość bardzo istotna dla naszego zdrowia.