Jedzenie bez węglowodanów
- 425 Views
- Redaktor outofbox.pl
- 3 kwietnia 2019
- Skarbnica porad o zdrowiu
Węglowodany niektórym kojarzą się jednoznacznie z nadwagą, oponką w pasie i niezbyt szczupłą sylwetką. Tymczasem węglowodany już dawno powinny zostać odczarowane, gdyż są bardzo ważnym składnikiem odżywczym. Powinny pokrywać aż połowę dobowego zapotrzebowania energetycznego człowieka. W połowie węglowodany te powinny pochodzić z owoców i warzyw, w drugiej połowie zaś ich źródło stanowią produkty pełnoziarniste. To z węglowodanów nasz organizm jest w stanie syntezować glukozę, która dla naszego organizmu stanowi podstawowe źródło energii. Potrzebuje jej przede wszystkim nasz mózg, aby móc utrzymać koncentrację i procesy myślowe na stabilnym poziomie. Węglowodany, głównie złożone, dostarczające jednocześnie błonnika, są także konieczne do poprawnego metabolizowania tłuszczów. Ważne jest jednak, aby spożywać węglowodany w postaci produktów pełnoziarnistych. Tylko one dostarczą do naszego organizmu odpowiednie dawki cennego błonnika. Zalecane dzienne spożycie tego składnika to około 30 gramów – nie jest to wiele, jednak to ilość bardzo istotna dla naszego zdrowia.

- 6 kwietnia 2022
Ćwicz i jedz zdrowo!
- 16 marca 2022
Jedzmy warzywa
- 14 stycznia 2022
Ćwicz i jedz zdrowo!
Jedzmy warzywa
Dodatki do jedzenia, które nie wpływają korzystnie na organizm
Zdrowe jedzenie ma znaczenie!
Zdrowe jedzenie
Czy można popijać jedzenie herbatą?
Przede wszystkim jedz regularnie
Jedz i spalaj jednocześnie