Nie wierzysz, że jedząc możesz równocześnie spalać kalorie, nie robiąc przy tym absolutnie nic innego? Oto produkty z ujemnym bilansem kalorycznym, przy których tracimy więcej niż zjadamy.
Składnikiem, który ma tę niezwykłą właściwość jest błonnik. Dużą zawartość błonnika mają m.in. owoce i warzywa, takie jak: jabłka, truskawki, jagody, sałata, szpinak, mango, cytrusy, kalafior, marchew, czy seler naciowy. Błonnik posiada zdolność do pochłaniania wody, dzięki czemu szybko pęcznieje i sprawia, że czujemy się syci. W efekcie spożywamy mniej kalorii, a nasz organizm i tak musi dostarczyć ich na tyle, by spalić nieprzyswajalny błonnik. Produkt ten działa jak pewnego rodzaju filtr w jelitach. Pobudza on ruchy perystaltyczne jelit i umożliwia na usunięcie z nich niestrawionych resztek pokarmu.
Błonnik to składnik nie tylko warzyw i owoców, ale również płatków i wielu produktów zbożowych. Warto go spożywać, szczególnie jeśli chcemy pozbyć się kilku zbędnych kilogramów.