Zatrucie pokarmowe występuje z powodu jedzenia żywności zawierającej bakterie i organizmy powodujące choroby. Orzechy, groch, owoce morza, mleko, jaja i pszenica mogą być przyczyną większości alergii pokarmowych i są najczęściej spotykane. Istnieje wiele rodzajów żywności, które powodują dolegliwości, ale czy na pewno pokarmy, które uważamy za zdrowe faktycznie takimi są? Zielone warzywa – wiele osób twierdzi, że jedzenie warzyw liściastych jest bardziej korzystne i ma wiele zalet, a także jest to bardzo dobre dla zdrowia, nawet nie wiedząc jak wielką rolę odgrywają one w powstawaniu chory. Jeśli nie są myte prawidłowo przed gotowaniem bakterie i organizmy, które przetrwały mogą powodować poważne uszkodzenia. Inny przykład: w naszym codziennym życiu jaja odgrywają ważną rolę, stały się dość powszechne. Mogą również powodować alergię pokarmową, jeśli nie są ugotowane prawidłowo. Tak więc, do gotowania jajek w bardzo dobry sposób trzeba się porządnie przyłożyć, by nie cierpieć z powodu dolegliwości.