Podstawowym zadaniem żywności jest dostarczanie do organizmu wszystkich potrzebnych składników odżywczych. W ostatnim okresie stwierdzono jednak, że to nie wystarczy. I w tym momencie pojawił się termin żywność funkcjonalna, czyli taka która jednocześnie dostarcza potrzebnej energii i pozytywnie wpływa na organizm. Pozytywnie, czyli obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed chorobami, podnosi odporność organizmu. Naukowcy japońscy dowiedli, że tego typu żywności jest bardzo mało. Maksymalnie około dziesięciu procent. Jednocześni podkreślili, aby żywności funkcjonalnej nie traktować jako panaceum na wszystko. Co prawda w kulturze Dalekiego Wschodu niektóre produkty żywnościowe traktowano jako leki, ale to nie znaczy, że jest to jedyna droga do zdrowego i sprawnego organizmu. Aby konkretny produkt był traktowany jako żywność funkcjonalna muszą być na nim przeprowadzone różnorodne testy. Do takich testów zapraszane są osoby, które w swojej diecie systematycznie stosują określony produkt. Jeśli rzeczywiście ma on korzystny wpływ na organizm, obok funkcji odżywczej, może być uznany za żywność funkcjonalną.