Ryby znane są od bardzo dawna jako jedno ze składników odżywczych. Gatunków jest bardzo dużo, ponieważ są regiony gdzie jada się same ryby. Warto aby mieć je świeże ponieważ są najlepsze. Jednak sam fakt jadania ich trzy razy w tygodniu już daje korzyści. Ryby mają potężne dawki kwasów omega trzy oraz sześć które wpływają doskonale na układ nerwowy. Można je spożywać w postaci grillowanej, smażonej lub pieczonej. Do tego można spożywać surówki, sałatki, jak też same warzywa czy owoce. Doskonałe są na obiad, ale też na kolację. Latem kiedy są częściej łowione, smakują najlepiej. Natomiast zimą kupuje się mrożone i wtedy smaży na patelni. Powinni je jeść osoby które chcą się zdrowo odżywiać ale nie chcą sztucznej suplementacji. Dobre są ryby dla osób starszych oraz dzieci. Ryby nie są drogie a warto też szukać różnych odmian. Najpopularniejsze są pstrągi, mintaje, morszczuki, karpie, dorsze, śledzie. Te ostatnie robi się w occie lub oleju i są wtedy najpyszniejsze. Ryby są też podstawą wielu różnych diet.