Zupy na stałe wpisały się w kuchnię polską. W historii kulinariów znane są w zasadzie od średniowiecza. Z ich bogactwa korzystały zarówno warstwy ubogie, jak i osoby zamożniejsze. Wraz z rozwojem szlaków kupieckich oraz przyjazdem królowej Bony polskie zupy wzbogacały się o nowe składniki, w szczególności włoszczyznę. Popularność zup na przestrzeni wieków nigdy nie słabła i nic dziwnego, bo to zdrowe i szybkie potrawy. Dietetycy coraz częściej zwracają uwagę, że zupy pełnią ważną rolę w procesie oczyszczania organizmu, a na ich bazie powstają nawet programy detoksykujące. Gotując poszczególne produkty w zupach, zapewniamy sobie dostawę najważniejszych składników odżywczych i mikroelementów. Samo gotowanie jest najzdrowszą możliwą obróbką termiczną. Przy okazji dbamy o odpowiednią ilość płynów w codziennej diecie, z czym często Polacy mają problem. Zupy z powodzeniem można spożywać przez cały rok, zmieniając dodatki na sezonowe, uzupełniając skład nowinkami ze sklepów ze zdrową żywnością. W ten sposób powstać mogą naprawdę oryginalne potrawy.