Dietetycy od dawna zalecają spożywanie kasz jako przyjemnego i szybkiego sposobu dostarczania sobie składników odżywczych oraz witamin. Mimo tego, że kasza jest produktem typowo polskim, nadal bywa traktowana jako mniej apetyczny i pożądany zamiennik ziemniaków. Najczęściej serwujemy ją do gulaszów czy mięs w sosie, gdyż lepiej niż kartofle się z nimi komponuje. Jest to mocne ograniczenie jej możliwości. Jedną z najpopularniejszych kasz w Polsce jest palona kasza gryczana. Jest pożywna, jednak na skutek obróbki traci część ze swoich dobroczynnych właściwości, dlatego też znacznie częściej powinniśmy sięgać po kaszę niepaloną. Ta jest najbardziej wartościowa ze wszystkich kasz, po ugotowaniu nieco kleista. Od palonej różni się również smakiem. Warty rozważenia jest także pęczak – kasza, która spośród wszystkich jest najbogatsza w błonnik. Lekkostrawna i lecznicza, nawet w przypadku chorób układu pokarmowego, jest kasza jaglana. Warto sięgać również po bezglutenową kaszę kukurydzianą. Wszystkie kasze zawierają dużo błonnika, magnezu oraz witamin z grupy B. Bardzo dobrze regulują one przemianę materii.