Sklepy w Polsce chętnie organizują różnego rodzaju akcje, które mają pokazać ich klientom, jak wygląda, a przede wszystkim jak smakuje, jedzenie w różnych częściach świata. I polscy konsumenci chętnie uczą się nowych smaków. Próbują przepisów z basenu morza śródziemnego, by za chwilę testować produkty wykorzystywane na amerykańskim barbecue. Wielkim powodzeniem cieszą dalekowschodnie inspiracje kulinarne, jak również pomysły wprost ze słonecznego Półwyspu Iberyjskiego. To co nowe już tak nie przeraża, a w wielu polskich kuchniach przygotowuje się potrawy, które z rodzimą tradycją nie mają nic wspólnego. Niekiedy jednak dochodzi do połączenia przepisów i zaadaptowania rozwiązań znanych w danym kraju z nowymi pomysłami. To dobry trend, podkreślają zawodowi kucharze, którzy również chętnie próbują nowych smaków. Nie chodzi przecież o to, aby zamknąć się na wpływy z zewnątrz i całe życie jeść schabowego z surówką i ziemniakami. Nawet jeżeli to już zawsze będzie najbardziej ulubione polskie danie.