Jedzenie w puszce – wygoda czy szkoda?
- 523 Views
- Redaktor outofbox.pl
- 6 sierpnia 2019
- Skarbnica porad o zdrowiu
Wielu ekspertów do spraw żywienia stoi na straży stanowiska, że jedzenie w puszce to kiepski pomysł. Wiele osób ułatwia sobie życie, korzystając choćby z fasoli czy ciecierzycy w puszce jako wygodnego w użyciu składnika sałatek. Okazuje się jednak, że dużo zdrowszym rozwiązaniem jest – jeśli oczywiście nie mamy dostępu do świeżych strączkowych – jest zaopatrzenie się z fasolę czy cieciorkę suszone, namaczanie jej przez noc, a następnie ugotowanie. Pożywienie w puszce nijak bowiem nie oddaje składnika naturalnego. Jedzenie zamknięte jest sterylnie, wygotowane, by zniszczyć wszelkie możliwe bakterie. Na szczęście taka forma działania pozwala ominąć konserwanty, ale zniszczona w ten sposób zostaje większość cennych witamin z grupy B, destrukcji ulega także witamina C. Kontrowersyjny jest również materiał, z którego wykonane są puszki: mianowicie, cyna. Powoli, ale systematycznie przenika ona do pokarmu, a im starsza jest puszka, tym większa na to szansa. Część puszek pokrywana jest także specjalną warstwą ochronną, zawierającą bisfenol A – związek chemiczny zaburzający pracę naturalnych hormonów.

- 6 kwietnia 2022
Ćwicz i jedz zdrowo!
- 16 marca 2022
Jedzmy warzywa
- 14 stycznia 2022
Ćwicz i jedz zdrowo!
Jedzmy warzywa
Dodatki do jedzenia, które nie wpływają korzystnie na organizm
Zdrowe jedzenie ma znaczenie!
Zdrowe jedzenie
Czy można popijać jedzenie herbatą?
Przede wszystkim jedz regularnie
Jedz i spalaj jednocześnie