Jedzenie w puszce – wygoda czy szkoda?
- 270 Views
- Redaktor outofbox.pl
- 6 sierpnia 2019
- Skarbnica porad o zdrowiu
Wielu ekspertów do spraw żywienia stoi na straży stanowiska, że jedzenie w puszce to kiepski pomysł. Wiele osób ułatwia sobie życie, korzystając choćby z fasoli czy ciecierzycy w puszce jako wygodnego w użyciu składnika sałatek. Okazuje się jednak, że dużo zdrowszym rozwiązaniem jest – jeśli oczywiście nie mamy dostępu do świeżych strączkowych – jest zaopatrzenie się z fasolę czy cieciorkę suszone, namaczanie jej przez noc, a następnie ugotowanie. Pożywienie w puszce nijak bowiem nie oddaje składnika naturalnego. Jedzenie zamknięte jest sterylnie, wygotowane, by zniszczyć wszelkie możliwe bakterie. Na szczęście taka forma działania pozwala ominąć konserwanty, ale zniszczona w ten sposób zostaje większość cennych witamin z grupy B, destrukcji ulega także witamina C. Kontrowersyjny jest również materiał, z którego wykonane są puszki: mianowicie, cyna. Powoli, ale systematycznie przenika ona do pokarmu, a im starsza jest puszka, tym większa na to szansa. Część puszek pokrywana jest także specjalną warstwą ochronną, zawierającą bisfenol A – związek chemiczny zaburzający pracę naturalnych hormonów.

- 12 stycznia 2021
Kaloryczność szarlotki
- 9 października 2020
Jak trenować mięśnia przedramion ?
- 7 sierpnia 2020
Banan najlepszy owoc dla trenujących
- 24 czerwca 2020
Kaloryczność szarlotki
Jak trenować mięśnia przedramion ?
Banan najlepszy owoc dla trenujących
Kaloryczność warzyw i owoców
Spalacze tłuszczu rankingi i które najlepsze ?
Poprawa siły i wytrzymałości
Moc przypraw
Ćwiczenia do wykonywania w domu