Popijanie posiłków herbatą jest zdecydowanie złym pomysłem. Dietetycy w ogóle zalecają unikanie popijania jedzenia: znacznie lepiej jest wypić szklankę wody przed głównym daniem – w ten sposób zjemy mniej. Można także nawodnić organizm pół godziny po jedzeniu, lecz nie wcześniej, aby wszystkie składniki odżywcze mogły się wchłonąć. Popijanie jedzenia herbatą jest szczególnie złym pomysłem, szczególnie jeśli mówimy o jej czarnych i zielonych odmianach. Znajduje się w nich dużo tanin, te zaś ograniczają wchłanianie żelaza nawet o 60%. Nie przyswoimy także witamin z grupy B, magnezu czy cynku. Zawarte w herbacie garbniki kłócą się natomiast mocno z białkami. Lepiej zatem nie popijać jedzenia herbatą. Idealny czas na to znajdziemy w czasie podwieczorku. Jeśli koniecznie musimy popijać posiłek, sięgajmy po wodę, świeżo wyciskane soki owocowe lub herbatki ziołowe. Wśród tych ostatnich znajdziemy sporo receptur wpierających trawienie i warto z ich dobrodziejstwa skorzystać. Można poczytać także o korzystnych połączeniach. Jeśli na obiad mamy wątróbkę, zawierającą dużo żelaza, do popijania warto wybrać sok, zawierający witaminę C, np. pomarańczowy czy pomidorowy.