Warzywa są niezwykle cennym składnikiem naszej codziennej diety. Mówi się, że powinniśmy ich spożywać pięć porcji w ciągu dnia. Oznacza to, że powinny się one znaleźć w składzie każdego ze spożywanych przez nas posiłków. Warzywa zawierają mnóstwo witamin i innych składników odżywczych, a przy tym są bardzo niskokaloryczne. Nie zawierają one bowiem tłuszczu, poza niektórymi.
Warzywa są nam w stanie dostarczyć nie tylko witaminy, ale również dużo białka. Najlepiej sprawdzają się tu warzywa strączkowe, takie jak fasole, groch, czy ciecierzyca.
Najlepiej jest je oczywiście spożywać w sezonie, kiedy jest ich najwięcej i są najtańsze. Niektóre nadają się również doskonale na przetwory na zimę, przykładem może być pomidor, który dopiero w wysokich temperaturach wydziela likopen, który znany jest jako wspaniała substancja walcząca z nowotworami i wspomagająca nasz układ odpornościowy. Warzywa to prawdziwe bogactwo Ziemi, z którego należy bezwzględnie korzystać. Są one zdrowe, tanie, niskokaloryczne i pożywne.